Rotterdam heeft als doel om Europe’s Hydrogen Hub te worden. Daarvoor heeft de gemeente een deel van het duurzaamheidstransitie-budget gereserveerd voor waterstofprojecten. Een van de projecten is de haalbaarheidsstudie voor de bouw van een kalibratiecentrum voor waterstof-flowmeters door Euroloop. Dit project richt zich op het creëren van een nauwkeurige en betrouwbare meetinfrastructuur, een cruciale voorwaarde voor internationale handel in waterstof.
Betrouwbare metingen
Kalibratie, het nauwkeurig afstellen van meetinstrumenten, is essentieel om te weten hoeveel vloeistof, gas of waterstof er is afgenomen – en dus betaald moet worden. Op het terrein van Euroloop in Rotterdam-Pernis staat al een kalibratie-installatie voor vloeistof- en gasmeters. Euroloop wil nu deze techniek toepassen op waterstof. De specifieke eigenschappen van waterstof maken deze vraag uitdagend. Waterstof kent bijvoorbeeld een kleine moleculaire structuur, dat kan zorgen voor technische complicaties zoals lekkage.
Geld nodig
Met de financiële steun uit het Duurzaamheidstransitie-budget zal Euroloop een uitgebreide studie kunnen uitvoeren naar de technische vereisten voor een waterstofkalibratiecentrum. Met de subsidie kan Euroloop onderzoeken wat de markt van het centrum verwacht, net als de kansen die het op economisch vlak biedt. Zo zegt Van Driel, CEO Europloop: ‘Wat de klant precies van ons verwacht en de economische kansen, brengen we in kaart met de marktconsultatie. Als privaat bedrijf wil je wel zeker zijn dat je investering iets gaat opleveren.’ Tijdens de studie onderzoekt men ook vragen als: welke afdichtingen zijn er nodig? Wat betekent dit voor het procesontwerp van installatie? En aan welke standaarden moeten we voldoen?
“We willen de eerste zijn” - Dick van Driel
Voorloper in een opkomende markt
Hoewel de waterstofmarkt nog in de kinderschoenen staat, ziet Euroloop het potentieel voor de toekomst. Het bedrijf heeft 7 tot 10 miljoen euro nodig om de installatie te realiseren. Hoewel er veel kapitaal beschikbaar is via subsidies, is de besluitvorming vaak traag. Toch is het van strategisch belang om als eerste een waterstofkalibratiecentrum te bouwen. Het kalibreren van waterstof en de certificering daarvan is namelijk van levensbelang voor een goed werkende Europe’s Hydrogen Hub. Daarnaast draagt de ontwikkeling van het centrum bij aan opbouw van onmisbare kennis en bedrijvigheid. En zoals Van Driel het mooi verwoord: ‘We willen gewoon de eerste zijn, want dat levert altijd voordeel op.’
De rol van IMC
De rol van IMC in dit project startte met het verkennen van subsidiemogelijkheden. Vervolgens communiceerden we naar stakeholders de kansen die waterstof Nederland biedt voor de economie en het klimaat. Daarna is onder de regie van IMC het projectplan uitgewerkt en de subsidieaanvraag ingediend. Momenteel maakt IMC deel uit van het projectteam dat aan de slag is met de verdere uitwerking van het project.
Meer weten?
Neem contact met ons op via team@imcosa.nl om de mogelijkheden voor de subsidie én uitvoering van een project te bespreken. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 0184 – 49 68 07.
Bron: Ondernemer010.nl
Fotografie: Istock en Eric Fecken