Het project
In opdracht van onze klant GFSC Consultants en Engineers B.V. hebben we onlangs een succesvol subsidietraject uitgevoerd bij de provincie Gelderland. Het gaat om de subsidieregeling ‘Innovatieve Concepten 2022’. Samen met andere partijen hebben we een innovatief project opgestart om het energieverbruik (gas) in kassen aanzienlijk te verminderen bij Dutch Berries, de grootste kassen-aardbeienkweker van Nederland.
Op dit moment kweekt men aardbeien in grote gasgestookte kassen. De feitelijke productie vindt plaats in lange rijen van relatief smalle (hangende) plastic bakken. De verwarming van de aardbeienplanten geschiedt door convectiewarmte. Dit is geproduceerd door warm water door brede metalen buizen te laten lopen, die zich op de bodem van de kas en deels door smalle buizen onder de plastic bakken bevinden. Dit is een energie-intensief systeem waarmee veel warmte verloren gaat.
In dit project experimenteert men met een uniek infrarood stralingswarmteconcept op basis van amorf metaallint. Het concept wordt al succesvol toegepast bij het verwarmen in de gebouwde omgeving. Het genoemde lage temperatuur stralingswarmteconcept zou in principe bij uitstek geschikt zijn om kasplanten lokaal te verwarmen. Daarbij verwacht men dat dit veel energiebesparing oplevert, net als het volledig beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Gezien het feit dat men een dergelijk verwarmingssysteem bovendien veel nauwkeuriger aanstuurt, zal het naar verwachting ook mogelijk zijn om de (aardbeien)productie te versnellen. Bovendien kan de productie per ruimte-eenheid verhoogd worden.
De primaire doelstelling van de proef is om de bestaande kennis en ervaring vanuit de gebouwde omgeving (en de positieve resultaten die dat oplevert) te gebruiken. Deze kennis wordt vervolgens vertaald naar een geschikt verwarmingssysteem voor de gewasteelt in glazen kassen (in het bijzonder voor de aardbeienkweek). Op deze wijze genereert men een microklimaat waarbij sprake is van een directe, zeer energie-efficiënte, warmteoverdracht. Dit draagt bij aan de energietransitie omdat dit zal leiden tot een aanzienlijke energiebesparing.
In het kader van het project zal in een bestaande kas een representatief aantal ‘aardbeienstraten’ (van 140 m lang) worden ontkoppeld van het bestaande convectieverwarmingssysteem (metalen buizen met warm water). Het voornemen is om tenminste 3 rijen te ontkoppelen om tot een representatieve proef te komen. Vervolgens zullen deze ‘aardbeienstraten’ worden voorzien van elektrische lage temperatuur infrarood stralingswarmte die dicht bij de aardbeienplant wordt aangebracht. Uiteindelijk zullen de verschillen (verbeteringen) in beeld worden gebracht tussen beide systemen.
De rol van IMC
IMC assisteerde de verschillende projectpartners bij het opstellen van het projectplan en het indienen van de subsidieaanvraag. Gedurende de looptijd van het project ondersteunen we het projectmanagementteam met de administratieve afhandeling.
Meer weten?
Neem contact met ons op via team@imcosa.nl om de mogelijkheden voor de subsidie én uitvoering van een project te bespreken. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 0184 – 49 68 07.