
De BIK (Baangerelateerde InvesteringsKorting) is een nieuwe regeling waardoor ondernemers maximaal 3,9% van nieuwe productiemiddelen vergoed kunnen krijgen.
Interessant is de discussie rond de regeling. Critici stelden dat deze regeling voornamelijk doorgang vindt, omdat de VVD zich aan de regeling heeft gecommitteerd. Volgens de Raad van State is de BIK echter helemaal niet baangerelateerd, terwijl de indienende staatssecretaris van Financiën (Hans Vijlbrief) meent dat de BIK wel degelijk banen zal opleveren. Het Centraal Plan Bureau denkt, tenslotte, dat dat de regeling er hooguit voor gaat zorgen dat investeringen naar voren worden gehaald, maar niet dat deze worden vermeerderd. Hoe het ook mag zijn... door deze discussies is de regeling uiteindelijk aangepast om meer ten gunste te komen van het MKB.
De BIK kan worden aangevraagd per 1 september 2021. Belangrijk om te weten is dat de BIK aangevraagd kan worden voor investeringen waarvan de verplichtingen vanaf 1 oktober 2020 zijn aangegaan. De laatste betalingen van deze investeringen moeten wel gedaan zijn tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022. Investeringen die volledig zijn afbetaald voor 1 januari 2021 of pas na 31 december 2022 vallen dus niet onder de BIK regeling.
De BIK is bedoeld voor nieuwe investeringen die in de onderneming gebruikt worden. Het moet daarbij gaan om niet eerder gebruikte bedrijfsmiddelen. Voor elke BIK-aanvraag geldt een ondergrens van 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag.
De BIK is ondergebracht in twee schijven. De eerste schijf omvangt alle investeringen tot en met €5.000.000. In deze schijf krijgen ondernemers een investeringskorting van 3,9% van het investeringsbedrag. De tweede schijf omvangt het deel van de investering boven de €5.000.000. In deze schijf kan er per kalenderjaar een korting van 1,8% van het investeringsbedrag worden gerealiseerd.
Belangrijk punt hier is dat de investeringskorting wordt verrekend met de loonheffing. De ondernemer dient dus voldoende personeel in dienst te hebben waarvoor loonheffing wordt afgedragen.
We maken dan een afspraak over de investeringsplannen voor de komende jaren. Uiteraard kunnen we het aanvraagtraject én de administratieve nazorg regelen. Download hieronder de tool, vul deze in en stuur het ingevulde document op naar Roland van de Graaf (r.vd.graaf@imcosa.nl) of één van onze andere collega’s.
Tijdens de afspraak klankborden we over hoe de BIK regeling optimaal in te zetten én bespreken gelijk welke andere regelingen eventueel van toepassing zijn.
© IMC Organisatie Personeel Subsidie B.V., all rights reserved |